Schism lawan dakyah "Fitna"

JEDDAH: Seorang penulis blog Arab Saudi berjaya menghasilkan sebuah video selama enam minit berjudul Schism dengan memetik ayat dalam kitab Injil yang menghalalkan peperangan, sebagai reaksi tindakan ahli parlimen Belanda Geert Wilder menghina Islam menerusi filem bertajuk Fitna.

Raid Al-Saeed, 33, menunjukkan di dalam filemnya, beberapa petikan kitab Injil yang menggalakkan peperangan dan membuat tambahan dengan klip rakaman memperlihatkan kumpulan ekstremis Kristian menyampaikan ceramah berunsur keganasan.

“Saya menghasilkannya dalam tempoh kurang 24 jam. Dalam ‘Schism’ saya menggunakan metodologi sama digunakan Wilders dan ia membabitkan petikan yang disalah tafsir,” katanya.

Beliau berkata langkah yang diambil untuk menghasilkan filem itu adalah bagi membuktikan bahawa adalah salah untuk mengadili dan menilai Islam dengan menonton Fitna. Petikan ini dicatatkan Raid pada penghujung filemnya.


“Memang mudah untuk memetik mana-mana bahagian dalam kitab suci dan menyalah tasfirkan petikan itu sehingga membuat ia seolah-olah kelihatan seperti sebuah kitab yang tidak mempunyai nilai kemanusiaan.”

“Inilah yang dilakukan Geert Wilders untuk mendapat sokongan bagi ideologinya yang penuh perasaan kebencian. Berikutan itu saya menghasilkan Schism sebagai satu reaksi balas,” katanya.

Raid berkata beliau tidak percayai ada kitab suci menggalakkan keganasan dan pertumpahan darah.

Beliau berkata Fitna dibuat ‘berasaskan kebencian’ dan Wilders menyalahgunakan ‘kebebasan bersuara yang dinikmatinya,” kata beliau yang menambah, filem Wilders menunjukkan perasaan perkauman dan kebencian yang dimilikinya.

Apabila Raid mengirim klipnya ke YouTube pada 1 Mac, ia dibatalkan 12 jam kemudian dengan satu pesanan daripada laman itu yang menyatakan klip berkenaan bercanggah dengan terma yang ditetapkan.

Raid menulis semula kepada You Tube dan bertanya mengapa filemnya dibatalkan sedang Fitna dibenarkan untuk terus dilayari. Beliau memuat naik filem itu sekali lagi dan menambah mesej kepada pentadbir laman meminta mereka menyaksikan Wilders sebelum membatalkan ‘Schism’.

Video beliau sudah disaksikan lebih 1,800 kali dan kembali semula ke YouTube sejak 2 Mac. Ia juga boleh disaksikan melalui Google.

Raid menegaskan matlamat beliau bukan untuk menyemarakkan kebencian sebaliknya untuk memberitahu dunia bahawa seseorang itu tidak boleh mengadili sesuatu agama atau ideologi dengan tafsiran yang menyalahi hakikat dan perkara sebenar. – Agensi

Read more!

Gambar-gambar Sekitar Ziarah Anwar Berjumpa Tuan Guru Ayah Chik

Salam alaik...
Berikut adalah beberapa gambar sekitar ziarah Anwar berjumpa dengan TGHA di Hospital Sultanah Zahirah, K.T... Gambar² diambil dari blog amdang81 sebagaimana kata penulis blog tersebut, koleksi gambar² ni belum disusun... harap maklum, sila lawati blog saudara amdang81 untuk maklumat selanjutnya..


Maliki xp:
Aku nak tunggu gambar TGNA melawat TGHA plak nanti, mesti manis gambar² tu nanti pabila 2 Tuan Guru saling ziarah menziarahi... Setakat ini TGNA sudah pun menghantar setiausaha politik beliau iaitu saudara Anual Bakri Harun untuk menziarahi TGHA dan telah juga mengamanahkan saudara Anual untuk menyampaikan air tawar buat TGHA. Alangkah manisnya hubungan & keakraban yang ditunjukkan 2 Tuan Guru ini.... Takbir!
Read more!

Gambar-gambar TG Haji Hadi dari HSNZ

Bismillahirrahmanirrahim.. Assalamualaikum wbt...

Berikut adalah sedikit gambar ehsan dari kawan-kawan yang menziarahi TG Haji Hadi. Aku sempat juga semalam masuk untuk berjumpa dan bersalaman. Ayah Chik kelihatan sihat dan dikatakan tidak serius. Hanya kerana perasan adanya tanda-tanda stroke sahaja Ayah Chik dimasukkan. Namun pada sebelah petang semalam semuanya beransur pulih.

Ustaz Nasarudin Mat Isa tiba kira-kira jam 6 petang semalam.

YB Salahudin Ayub yang tiba bersama Ustaz Nasa.


YB Hussam tiba dekat-dekat jam 7 malam.

Ceria berbicara. TG Kelihatan sihat.

Bergambar bersama TG

YB Dato Tg Hassan dan isteri keluar dari bilik TG. YB Ladang ini hadir pada sebelah pagi lagi.

Dato Man Bakar turut hadir menziarahi TG.

Antara pelawat yang hadir.

Bersalaman dengan pelawat

Adik ini turut bersalaman dengan TGBerita dipetik dari: http://amdang81.blogspot.com/

Maliki xp: Sama² doakan semoga TGHA cepat sembuh agar dapat kembali meminpin jemaah... InsyaAllah TGHA akan kembali ke medan siasah dalam beberapa hari lagi... takbir!
Read more!

Temui penulis novel fenomenal Ayat-ayat Cinta di KLIBF 2008


Assalamualaikum wbt buat semua...

Semoga saudara/saudari semua didalam limpahan rahmatNya sentiasa...ameen
Lama benar rasanya diriku tak menulis kedalam blogku ini, almaklumlah kesibukkan aku membataskan & menjadi kekangan untukku menulis... Ni nak tanya kat semua ni.. Hmm, semua dah pergi ke pesta buku antarabangsa ke belum? Belum lagi? Alahai pergilah semua meriah²kan suasana membaca dikalangan masyarakat kita... bukankah wahyu pertama diturunkan kepada Rasul junjungan s.a.w itu bermula dengan "Iqra"?


Ni nak cerita sikit je ni, tak nak suspen² sebab dari tajuk posting kali ni pun dah terang² bagitau...heheh. Arini jumaat 11 Apr 2008 antara pukul 5:00 PM - 6:00 PM Al-Hidayah Publishers akan mengadakan sidang bersama pengarang Novel Ayat-ayat Cinta iaitu al Ustaz Habiburrahman El Shirazy bertempat di Pentas Prima - Dewan Tun Razak 2. Bagi peminat² novel AAC & novel² lainnya hasil karangan penulis jangan lepaskan peluang ini. Boleh la nanti dapatkan autograf & bersuai kenal dengan beliau selanjutnya. Aku sendiri mungkin tak sempat untuk kesana, tapi insyaAllah kalau ade rezeki akan ku cuba jugak kesana... Banyak lagi buku tak dibeli nih =( Mintak diri lah ye semua.. InshaAllaah ade rezeki jumpa kat sana nanti... Jangan lupa gi sana beli buku ye!


The man who does not read good books has no advantage over the man who can't read them. ~Mark Twain, attributed


Read more!