Dua Universiti Arab Saudi Mengadakan Perlawanan Bola Sepak Perempuan

Pertandingan bola sepak perempuan jarang sekali didengar di negara Arab Saudi yang sangat ketat dalam masalah perempuan. Tapi pada hari Rabu kemarin, media massa Arab Saudi memberitakan pertandingan dua pasukan bola sepak perempuan dari dua universiti di Saudi.

Dua dua pasukan bola sepak perempuan yang bertanding itu adalah pasukan dari Universiti King Muhammad bin Fahd dari bahagian Khobar bahagian timur dan Perguruan Tinggi Al-Yamama dari ibukota Saudi, Riyadh.

Laporan surat khabar Saudi, Al-Watan menyebut, pertandingan itu dilakukan di stadium olahraga Universiti Muhammad bin Fahd selaku tuan rumah. Penonton yang semuanya perempuan memenuhi stadium untuk menyaksikan pertandingan tersebut.

Dua babak pertandingan diselesaikan dengan skor seri 2-2. Namun untuk menentukan pemenang, para juri yang juga perempuan tidak melewatkan waktu seperti lazimnya pertandingan bola sepak, tapi dengan mengadakan tendangan penalti. Dalam penentuan sepakan penalti pasukan bola sepak tuan rumah unggul dengan skor 4-3, maka pemenangnya adalah pasukan bola sepak perempuan Universiti King Muhammad bin Fahd.

Surat khabar Al-Watan tidak menyebut nama-nama pemain setiap pasukan, dengan alasan takut diprotes keluarga pemain yang terlibat. Pertandingan bola sepak perempuan itu adalah pertandingan terbesar yang pernah diadakan di Universiti King Muhammad bin Fahd. Universiti ini, baru 18 bulan lalu membentuk pasukan bola sepak perempuan. (ln/al-arby)


Sumber: Eramuslim dengan sedikit editing untuk kesesuaian dengan Bahasa Melayu Read more!

"Allah" Lights Kashmir Skyوَقُلِ الْحَمْدُ لِلَّهِ سَيُرِيكُمْ آيَاتِهِ فَتَعْرِفُونَهَا وَمَا رَبُّكَ بِغَافِلٍ عَمَّا تَعْمَلُونَ

And say: "Praise be to Allah, Who will soon show you His Signs, so that ye shall know them"; and thy Lord is not unmindful of all that ye do. (QS. An-Nahl, 27:93)


Showkat Nanda, a young photo journalist, captured on Wednesday, January 23, a rare pattern made by clouds in the sky of North Kashmir’s Baramulla town forming the Arabic spelling of the word Allah.
"When I glanced towards the sky, it was something unique to capture, as I saw an indiscernible pattern of clouds forming word ALLAH," Nada told IslamOnline.net.
"I was really surprised. I observed it for a while and continued to click with my camera."

Subhanallaah.. Subhanallaah.. Subhanallaah.. This miracles images taken from IslamOnline.net.


فَلَمَّا جَاءتْهُمْ آيَاتُنَا مُبْصِرَةً قَالُوا هَذَا سِحْرٌ مُّبِينٌ

But when Our Signs came to them, that should have opened their eyes, they said: "This is sorcery manifest!" (QS. An-Nahl, 27:13)


Read more!

Sakit itu kafarah buatmu..

Alhamdulillah diriku masih lagi bernafas di bumi yang fana ini.. Nampaknya dah 4 hari blogku tak ter update, maklum lah kerjeku ini cuti sokmo. Baru² ni, iaitu Rabu semalam aku dikejarkan ke wad kecemasan Pusat Perubatan Universiti Malaya setelah mengalami sakit perut yang teramat sangat (rasanya yang pertama kali sepanjang hidupku) dipercayai akibat keracunan makanan. Terima kasih sahabatku kerana sudi bersusah payah menghantarku walaupun kamu waktu itu sedang sibuk bekerja, tetapi demi sahabatmu ini sanggup meninggalkan tugas buat seketika. Semoga Allah melimpahkan pahala dan rezekiNYA yang maha luas buatmu, insha Allaah. Sungguh kesakitan itu kafarah buat diriku..

Ummul ‘Ala’ berkata, “Rasulullah s.a.w. mengunjungiku ketika aku sakit, lalu beliau bersabda;

“Bergembiralah, hai Ummul ‘Ala, sesungguhnya apabila seorang muslim sakit, Allah akan menghilangkan kesalahan-kesalahannya sebagaimana api menghilangkan karatnya emas dan perak.” (H.R. Abu Dawud)

Rasulullah s.a.w. bersabda, “Tidak ada seorang muslim yang ditimpa cubaan/ujian berupa sakit dan sebagainya, melainkan dihapuskan Allah Ta’ala akan dosa-dosanya, seperti pohon kayu menggugurkan daunnya.” (H.R. Muslim)

Alhamdulillah, kini kesihatanku dah seperti sediakala, insha Allaah dapatlah kiranya ku teruskan penulisan dalam blogku yang tak seberapa ini.. Alhamdulillah baru² ini telah kuhabiskan pembacaan 3 buah buku, dan insha Allaah dalam waktu terdekat ini akan ku buat sedikit ulasan mengenai buku² yang telah dibaca sebagai perkongsian dengan sahabat² dan pembaca² setia blogku ini. Buku yang telah selesai ku habiskan, antaranya;

1) Life is an Open Secret oleh Zabrina A. Bakar (A must have motivational book)
2) Ulama' dalam Sorotan Perjuangan Kemerdekaan oleh Ust. Ridhuan Mohd Nor
3) Turki Negara 2 Wajah oleh As-Shahid Dr. Abdullah Azzam Read more!

Pak Samad tidak mahu menggunakan lagi gelaran Sasterawan Negara

Oleh Amin Iskandar @ Black

A. Samad Said dengan nada kecewa dan marah mengumumkan bahawa beliau tidak mahu menggunakan lagi gelaran Sasterawan Negara. Ini berikutan dengan peminggirin karya-karya Sasterawan Negara oleh Kerajaan. Kementerian Pendidikan Tinggi telah mengumumkan baru-baru ini untuk menukar teks sastera sekolah dengan novel-novel remaja seperti karya Ahadiat Akashah.

Pak Samad mengumumkan perkara tersebut hari ini (19 Januari 2008) pada pukul 5.35 petang di Acara Baca Puisi, RA Fine Arts Gallery.

---------

Khabar ni aku petik dari Amin Iskandar @ Black dalam blognya, dalam blognya artikel ini diberi tajuk "Tolak membudayakan kebodohan". Baca selanjutnya;


Tolak membudayakan kebodohan


-Novel popular Ahadiat Akashah akan jadi teks sekolah, tiada karya SN (Sasterwan Negara) tersenarai


Sekretariat Anak Muda Malaysia (SAMA) cukup prihatin dengan perkembangan terkini berkaitan dengan pendidikan negara. Keputusan Kementerian Pelajaran untuk tidak menyenaraikan sebarang karya Sasterawan Negara(SN) sebagai buku teks sastera bagi sekolah menengah pada tahun 2010 adalah amat mendukacitakan. Ia tragedi terbaru tanah air setelah kerajaan barisan nasional pimpinan mertua khairy jamaludin menghapuskan pendidikan bahasa ibunda Melayu dalam matapelajaran sains dan matematik.

Pusat Perkembangan Kurikulum(PKK) Kementerian Pelajaran membuktikan betapa dungu dan bingainya pemikiran mereka bilamana memberikan alasan maha bodoh bagi menolak karya SN warisan berharga untuk dipelajari di sekolah-sekolah. PKK yang menyelenggara Jawatankuasa Pemilih Buku Teks Komsas mengatakan karya SN berat dan sarat dengan pemikiran sehingga sukar difahami pelajar. Justeru mereka mencari penulis popular dan teks yang mendapat sambutan pelajar dalam usaha menarik minat para pelajar. Antara penulis yang karya mereka termasuk dalam senarai baru itu ialah Ahadiat Akashah, Sharifah Abu Salem dan Mohamad Yazid Abdul Majid atau lebih dikenali sebagai Zaid Akhtar.

SAMA tidak dapat menerima hakikat novel-novel Ahadiat Akashah seperti Budak Setan, Budak Rap dan Cinta Tiga Hari akan menjadi rujukan para pelajar bagi pembelajaran sastera. Novel dan karya seperti ini tidak mengandung apa-apa nilai kesusasteraan, kemanusian dan pemikiran. Ia tidak lebih daripada sekadar hanya cerita cinta remaja yang cukup ringan dan kosong pemikirannya. Seperti langit dengan bumi jika mahu membandingkan karya-karya Usman Awang dengan penulis seperti Ahadiat Akashah ini.

SAMA melihat tindakan ini sebagai usaha untuk membudayakan kebodohan dalam masyarakat. Pak imam hadhari yang masih tidur dibuai mimpi kuasa dan harta mahu rakyat Malaysia bodoh seperti dirinya. Pemerintah mahu rakyat tidak menyoal dan berfikir. Maka dengan itu lebih mudahlah kerja-kerja perasuah-perasuah untuk merompak dan menindas rakyat jelata.

SAMA juga melihat unsur rasuah dan penyelewengan kuasa dalam hal ini. Siapakah yang akan mendapat keuntungan bagi mencetak sekitar 200, 000 hingga 300, 000 naskhah bagi seorang pengarang yang baru tersenarai itu? Jikalau ada 12 pengarang baru., berapa banyakkah keuntungan yang dikaut hasil kegiatan pembodohan ini?
SAMA akan berjuang bagi mempertahankan rakyat daripada terus diperbodohkan pemerintah. SAMA tidak mahu generasi akan datang miskin ilmu pengetahuan. Justeru SAMA menolak budaya yang memiskinkan ini. Tolak membudayakan kebodohan!Sekretariat Anak Muda Malaysia (SAMA)


Dipetik dari Amin Iskandar @ Black Read more!